„DEŠŤOVKA JE KAMARÁD“

Naše škola se zapojila do projektu „Dešťovka je kamarád“, který realizuje Spolek Ametyst za finanční podpory Nadačního fondu Zelený poklad a je určen pro předškoláky a žáky prvních tříd, kteří se hravou formou seznámení s dešťovou vodou a její neustálou přítomností v přírodě. Součástí projektu je i sud na dešťovou vodu, který škola dostane a bude umístěn v areálu školy. Voda ze sudu bude využita především pro zalévání rostlin ve škole.

Našim prvňáčkům se zkoumání vody ve školní zahradě velice líbilo. Nejdříve se společně přivítali a protáhli tělo při jógové rozcvičce spojené s říkankou o vodě, aby se na téma naladily. „Vodu, slunce, rostliny pozdravíme. Otoč dlaně k sluníčku, spoj je a dej k srdíčku. Podívej se k nebi vzhůru, pozdrav mraky, skloň se k zemi, úctu zdej a chvíli se nehýbej. Pošimrej si kolínka, rosu pohlaď, nahoru své ruce zdvihni, ať déšť k zemi prší, to náš všechny těší.“ Poté se už vrhli na samotné objevování.

Prvňáčci různými způsoby poznávali přítomnost vody v zahradě. Velice je bavilo pracovat s krabičkovou lupou a zkoumat, kteří tvorové ve školní zahradě žijí. Společnými silami zjistili, že voda v zahradě musí být, i když ji nevidíme, jinak by živočichové nepřežili. Toto tvrzení si ověřili jednoduchými pokusy. Například se jim povedlo nasbírat vodu pomocí toaletního papíru po celé zahradě, i když nepršelo nebo zamlžovat zrcátka svým dechem.

Díky dalším hrám a aktivitám se prvňáčci seznámili s důležitostí dešťové vody, jejím hospodařením a také s koloběhem vody v přírodě. Činnosti je bavili a celý program si velice užili. Před rozloučením si žáci za pomocí lektorek vytvořili pítko a koupátko pro ptáky a hmyz, které jsme si umístili pod okna třídy do školního areálů. Také jsme dostali jednoduchý srážkoměr, abychom mohli pozorovat a měřit dešťovou vodu.

Fotografie si můžete prohlédnout na tomto odkazu: https://skolaci20-25.rajce.idnes.cz/Destovka_je_kamarad/